Soutěska Samaria, Kréta

Kdo z jakéhokoliv důvodu navštíví ostrov Kréta, neměl by si nechat ujít výlet do soutěsky Samaria. A kdo výlet do kaňonu Samaria již někdy absolvoval, jistě vám potvrdí, že jeho návštěva je bezesporu jedinečným a nezapomenutelným zážitkem.

Kaňon Samaria se nachází ve stejnojmenném národním parku Samaria. Pro veřejnost je otevřen od května do října. Během deštivých dní je kaňon uzavřen. Hrozí totiž sesuvy půdy nebo pády velkých kamenů. V té době není průchod bezpečný.

Cesta do soutěsky Samaria začíná ve výšce asi 1.250 metrů nad mořskou hladinou. Kaňon je dlouhý necelých 16 kilometrů a je nejdelší v celém Řecku. Pozorovat zde lze skutečně unikátní přírodu. Při troše štěstí je možné zahlédnout třeba supa bělohlavého, orla skalního, kozy Kri-Kri, jezevce, lasičky či kuny. Po celé délce soutěsky rostou stovky voňavých rostlin. Jejich vůně provází výletníky během celé cesty.

Většina fotografií, které turisté během cesty skrze kaňon Samaria pořídí a které je možné vidět na Internetu při zmínkách o Samarii, je z místa zvaného Železná brána. V tomto místě skály dosahují výšky úctyhodných 50 metrů. A to je zde kaňon široký jen 3,5 metru! Ti, kteří se na Krétu vypraví brzy na jaře, musí v těchto místech počítat s větším potokem, který budete třeba přebrodit.

Průchod kaňonem Samaria je sice zpoplatněn, ale za tento poplatek je turistům přidělen průvodce. Ten se po celou cestu stará o bezpečnost výletníků tak, aby touto soutěskou prošli bez problémů a bez nějakého zranění. V případě potřeby je zde k dispozici i doktor.

Nejlepší doba pro začátek tůry soutěskou Samaria je časné ráno. Na ostrově Kréta totiž jde o velmi populární turistickou atrakci. V pozdějších hodinách už míří ke kaňonu značný počet turistů. Podle posledních zdrojů prošlo během sezóny kaňonem Samaria denně až těžko uvěřitelných 5.000 lidí.

V odpoledních hodinách už nemusí být návštěvníkům vstup do kaňonu umožněn. Nebylo by totiž zaručeno, že průchod bude možné dokončit ještě za denního světla.

Kaňon Samaria vznikl působením prudce tekoucí vody. A voda dodnes tvaruje a ovlivňuje jeho podobu. V létě tečou po dně soutěsky jen malé potůčky. Ty se ale v zimních obdobích mění na divoké proudy, které svou silou dno kaňonu formují.

Co bývá doporučováno vzít si na tento výlet s sebou? Rozhodně vhodnou pevnou turistickou obuv. S takovou nebude problém ujít oněch 16 kilometrů. Dobré je být vybaven též nádobou na vodu. Do ní je možné během cesty nabírat vodu z místních pitných pramenů. Po cestě se nenachází žádný stánek s občerstvením. Proto je dobré si do batůžku přibalit též vydatnou svačinu.

Celý výlet je velmi zajímavým dobrodružným počinem, z kterého si turisté odnášejí plno zážitků. A také působivé fotografie.