Potápění v Řecku

Není třeba se hned vypravovat do Egypta, aby mohl potápěč pod hladinou moře objevovat úžasné podvodní scenerie. Určitě existují i bližší destinace k České republice. Pokud patříte k příznivcům potápění, už jste vzali do úvahy třeba takové Řecko?

Během návštěvy Řecka mohou vyznavači potápění podnikat ponory hned v několika mořích. A sice ve Středozemním, Egejském, Krétském, Libyjském, Thráckém a Jónském. Skutečně, všechna tato moře totiž obklopují břehy oblíbeného Řecka. K potápění a podrobnému prozkoumání zve v Řecku více než 14.000 kilometrů dlouhé, především skalnaté, pobřeží.

Řecká moře jsou považována za jedny z nejčistších v celém Středomoří. Při potápění tu lze pod vodou narazit na exotický podmořský život. A také nespočet pestrých barev, ze kterých někdy až oči přecházejí.

Důležité ovšem je předem si zjistit, kde je v Řecku potápění povoleno a kde naopak zakázáno. Vyloučena jsou totiž místa, kde se nacházejí archeologické památky či se provádějí nějaké práce. Památky se nesmí v žádném případě vyzdvihovat na hladinu. A ani s nimi během potápění jakkoliv manipulovat. V některých lokalitách je též zakázáno se potápět s přístrojem. Další přísný zákaz platí na používání kombinace potápěčského přístroje a harpuny pod vodou.

Ale i přes všechny zákazy a příkazy potápěči do Řecka rádi jezdí. Mohou tady totiž objevovat zdejší bohatý podvodní svět. A když se nad těmito regulemi soudný člověk zamyslí, tyto pokyny slouží především k ochraně a zachování místního podmořského světa a památek pro příští generace.

Ty nejlepší potápěčské lokality se nacházejí na Lefkadě, Chalkidiki, Rhodu, Zakynthu nebo na Olympské riviéře. Největší potápěčské školy jsou pak v Attice, na Krétě, na Kykladských ostrovech, Dodekanéských ostrovech nebo v Makedonii a poloostrově Peloponés.

Na své si zde přijdou jak začátečníci, tak zkušení potápěči, na které v Řecku čekají obtížnější terény v podobě jeskyní či nočních ponorů.