Ostrov Zakynthos

Chystáte se navštívit Řecko a plánujete strávit svou dovolenou na některém z jeho ostrovů? Přemýšlíte, jaký řecký ostrov zvolit? Vaše volba by mohla směřovat třeba na Zakynthos. Zakynthos je údajně nejhezčím ze všech ostrovů Jónského souostroví.

Ostrov Zakynthos by se dal jednoduše charakterizovat jako úrodný a zelený kus země. Ve vnitrozemí ostrova Zakynthos se krčí romantické horské vesničky a četné kláštery. Hlavní město nese stejný název jako ostrov sám, tedy Zakynthos. Jméno pochází z označení divokých hyacintů, které tu na ostrově každé jaro rozkvétají téměř na každém kroku.

Na ostrově Zakynthos se se určitě nebudou nudit ti, kteří mají rádi přírodu a její poznávání. Známou zvláštností ostrova je pláž Xyngia. Jde o malou oblázkovou pláž, v jejíž blízkosti vyvěrá pod mořskou hladinou síra. Voda se tu barví doběla, je značně cítit sírou a má léčivé účinky.

Zamilovaní zase míří ke skalám Mizithres. K nim se váží báje o Alexandru a Roxaně. Jejich návštěva údajně slibuje lásku na celý život.

Na ostrově Zakynthos se též nachází největší ZOO v jihozápadním Řecku. K vidění tu jsou stovky zvířat od obojživelníků přes ptáky až po savce. Park nese název Kamenný ASKOS. Jeho návštěvu by si neměl žádný návštěvník ostrova Zakynthos nechat ujít.

K lenošení tu přímo vybízejí ty nejhezčí pláže s mramorovým pískem. Asi nejznámější pláží ostrova Zakynthos je pláž Navagio. Té se někdy říká také pláž Ztroskotání. Na ní se turisté koupou v blankytně modrém moři, ze kterého často až bolí oči.

Největší raritou ostrova Zakynthos je zřejmě želva Caretta Caretta. Ta sem každoročně láká tisíce turistů, neboť se zde v letních měsících rozmnožuje. A klade do písku svá vajíčka. Vzhledem k velké návštěvnosti ostrova se bohužel stala ohroženým druhem. Proto jsou tu želvy v současnosti přísně chráněny.

Setkání s těmito živočichy nabízí jižní část ostrova. Je ale nutné si uvědomit, že vzhledem k jejich výskytu jsou zde zakázány jakékoli vodní sporty. Za želvami se každý den pořádají i výpravy lodí. Návštěvníci Zakynthu si tak mohou vychutnat plavání s těmito vzácnými tvory.