Ostrov Santorini

Středomořský ostrov Santorini má několik poznávacích znamení. Patří k nim třeba bíle natřené domky s modrými okenicemi. Nebo pláže s černým pískem. Nevelký ostrůvek Santorini patří k těm nejromantičtějším místům na naší planetě. A letní dovolená na Santorini na jeho skalnatém pobřeží se obvykle řadí k těm nejpůsobivějším zážitkům na celý život.

Nevýhodou pobytu v letoviscích na Santorini je cena ubytování. Zdejší hotely rozhodně nepatří k nejlevnějším nejen v Řecku, ale v celém Středomoří. Pobyt v průběhu hlavní sezóny se v těch nejluxusnějších hotelech na Santorini může vyšplhat až přes 100.000 Kč za osobu.

I přes značnou finanční náročnost se Thera, jak se také ostrov Santorini někdy nazývá, těší mezi turisty nebývalé přízni. A každým rokem sem dorazí téměř půl milionu turistů z celého světa. Je pravdou, že většina z nich pouze připluje ranním trajektem. Na ostrově stráví den a večer odsud opět odplouvají. Důvodem mohou být jak vysoké ceny za ubytování v porovnání s okolními ostrovy, tak i daleko prozaičtější fakt, že na Santorini už zkrátka není žádný pokoj volný.

Thera totiž patří k nejžádanějším evropským destinacím. A movitá klientela neváhá za pobyt na Santorini utratit značné sumy. Kvalitních a luxusních hotelů se na Theře nachází bezpočet.

Nejznámějším letoviskem na Santorini je Imerovigli. Toto letovisko leží na jeho severním pobřeží. Do hlavního města Thira je to z Imerovigli jen asi 2 kilometry. Takže turisté, ubytovaní na Santorini v Imerovigli, se mohou večer rozhodnout, zda zvolit pulzující noční život v Thiře nebo zůstat a užívat si klidu a pohody.

Imerovigli platí za jedno z nejkrásnějších míst ostrova Santorini. Dříve sem hojně jezdila hlavně řecká smetánka. Dnes je Santorini častým cílem třeba Woodyho Allena. Typické bílé domky jsou rozesety vysoko na útesech. Tradiční ostrovní architektuře byly přizpůsobeny i místní malé luxusní hotýlky.

Jen se vstupem k vodě je to v Imerovigli trochu problém. Přímo v letovisku totiž není žádná pláž. A sestup po schodech dolů k mořské hladině trvá několik minut.