Ostrov Mykonos

Řecký ostrov Mykonos je součástí Kykladských ostrovů. Leží ve Středozemním moři asi 120 kilometrů od pevninského Řecka. Mykonos se nachází jihovýchodním směrem od ostrova Tinos. K nalezení je severním směrem od turisticky mnohem známějších ostrovů Paros a Naxos.

Mykonos je poměrně malým ostrovem. Jeho rozloha činí jen asi 85 kilometrů čtverečních. Největší a současně hlavní město ostrova se jmenuje jako ostrov sám, tedy Mykonos.

Ostrov Mykonos má žulové podloží. Takže jako na většině dalších řeckých ostrovů, i zde je znatelný problém s nedostatkem pitné vody. Ostrov byl pojmenován po Apollovu vnukovi Mykonovi. Protože bylo na ostrově Mykonos vybudováno mezinárodní letiště, turisté se sem mohou dopravit buď letecky, nebo trajektem.

V dnešní době patří Mykonos mezi nejvíce oblíbené řecké destinace. Místo je proslulé velkým množstvím dochovaných větrných mlýnů. Větrné mlýny jsou rozesety po celém ostrově Mykonos. Pro svou krásnou přírodu, kvalitní služby a luxusnějším hotelům si ho ke své dovolené volí často řecké známé osobnosti. Nebo movitější turisté, kteří sem míří po moři svými luxusními jachtami. Popřípadě se sem dopravují letecky z Athén.

Počasí na ostrově Mykonos je velmi příjemné. Léta jsou teplotně horká a prší zde jen velmi zřídka. Na některých místech na Mykonu je dost větrno. Právě taková místa však lákají na Mykonos nadšené surfaře, kiteboardery a další milovníky podobných větrných sportů. Ti se tu dokáží jaksepatří vyřádit.

Velkým lákadlem jsou pro turisty bezesporu mykonoské pláže. Ty jsou převážně písčité. Voda při pobřeží ostrova Mykonos je krásně čistá. A nejrůznějších turistických doplňkových služeb je tu opravdu dostatek. Jedná se jak o sporty, tak třeba i restaurace a taverny.

Mezi top pláže se na ostrově Mykonos určitě řadí Paradise, Super paradise, Elia, Platis Yialos či Psarou. Největší pláží na ostrově je Kalo Livadi. Pro lepší poznání všech místech ostrova si lze zapůjčit auto nebo kolo. Pak už jen stačí vyrazit za poznáním po celém Mykonu.