Ostrov Kos

Řecký ostrov Kos, jenž někdy bývá nazýván též Hippokratův ostrov podle známého starověkého lékaře, který se zde narodil, se nachází v jihovýchodní části Egejského moře. Kos leží v souostroví zvaném Dodekanéské ostrovy.

Kos má podlouhlý tvar a zabírá plochu necelých 300 kilometrů čtverečních. Na délku měří přibližně 50 kilometrů. Jeho šířka pak kolísá mezi 2 až 10 kilometry. Stálý pobyt má na ostrově Kos kolem 30.000 obyvatel. Většina z nich je činná v oboru cestovního ruchu. Dovolená na ostrově Kos totiž získává na stále větší popularitě.

Reliéf ostrova Kos tvoří, na rozdíl od většiny řeckých ostrovů, především nížiny. Jediné zdejší pohoří, Dikeos, se táhne podél jižního pobřeží. Jeho nejvyšším vrcholem je Mt. Dikeos. Tato hora dosahuje nadmořské výšky 846 metrů. Je, podobně jako celý ostrov Kos, sopečného původu. Proto zde vyvěrá řada termálních pramenů s léčivými účinky a blahodárným vlivem na lidský organismus.

Kos má velmi příznivé podnebí k trávení dovolené. Turisty sem lákají především dlouhé písečné a oblázkové pláže. Ty mají obvykle jen pozvolný a mírný vstup do příjemně prohřátého moře. Vnitrozemí ostrova ovládla již před mnoha lety krásná subtropická příroda. Turisty na Kos lákají i romantické vesničky, ve kterých jakoby se zastavil čas. K vidění je velké množství pamětihodností a starověkých památek.

Především hlavní město Kos, proslulé středověkou pevností a Hippokratovým platanem, bývá častým cílem turistů, mířících na ostrov za poznáním. Zakladateli moderní medicíny byla zasvěcena nejproslulejší památka ostrova Kos Asklepieion. Ten se ve starověkém Řecku stal největší tehdejší zdravotní institucí. V jeho zdech se v období antiky nacházela Hippokratova lékařská škola.

Ostrov Kos ale nežije pouze svou slavnou historií, nýbrž i současností. Široké možnosti nákupů najdou jeho návštěvníci v moderních obchodech. Zábavu a rozptýlení zase v bezpočtu barů, restaurací a taveren.

Kos často bývá také často volen coby výchozí bod k výletům do tureckého Bodrumu. Bodrum je od pobřeží Kosu vzdálen pouhé 4 kilometry.