Ostrov Evia

Řecký ostrov jménem Evia se nachází ve vodách Egejského moře. Co do rozlohy je v této oblasti druhý v pořadí. Evia se nachází u východního pobřeží Řecka. Euboia, jak je také ostrov někdy nazýván, je geograficky řazen k souostroví Sporady. Na délku má Evia bezmála téměř 200 kilometrů. Stálých obyvatel je na ostrově registrováno něco málo přes 210.000.

Na dálku viditelnou dominantou ostrova Evia je hora Dirfys. Ta se šplhá do výšky 1.750 metrů nad mořskou hladinu. Hora je současně nejvyšším ostrovním bodem. Reliéf ostrova Evia je především hornatý. Tuto skutečnost budou s největší pravděpodobností kvitovat všichni milovníci turistiky. A také dlouhých pěších procházek v horách.

S řeckou pevninou spojuje ostrov Evia několik silničních mostů. K dopravě na něj je ovšem možné využít i trajektovou dopravu. Cesta lodí z pevniny na Evii zabere zhruba 45 minut.

Mezi turisty je na ostrově Evia velmi populární letovisko Pefki. To je pojmenováno po borovicích. Borovic rostou v hojném množství po celém ostrově Evia. A návštěvníkům, vystaveným horkému středomořskému slunci, poskytují příjemný chladivý stín.

V tomto prázdninovém středisku čeká na návštěvníky ostrova Evia téměř vše, co k prožití příjemné a pohodové dovolené potřebují. Navíc je Evia často nabízena i v rámci last minute nabídek do Řecka. Což její atraktivitu ještě zvyšuje. Nacházejí zde dlouhé čisté pláže, průzračně modré moře, prázdninové pěší zóny s celou řadou barů a nejrůznějších restaurací. Byl zde vybudován také malebný rybářský přístav. Každý den během hlavní sezóny se tu pořádají trhy. Na nich je možné za velmi příznivé ceny zakoupit čerstvé ovoce, zeleninu a v okolních vodách ulovené ryby.

Poznávacím znamením letoviska Pefki je dlouhá pláž. Na ní si mohou turisté vypůjčit slunečníky a lehátka. Pláž má povětšinou písčitý povrch. Na některých místech se však vyskytují malé kamínky. Ty směrem od moře postupně přechází do větších kamenů a skal. Tento charakter je pro ostrov Evia poměrně typický.

Pláž je od letoviska Pefki oddělena širokou promenádou. Promenáda je ideálním místem k dlouhým večerním procházkám. Strávit příjemný a ničím nerušený čas je možné v některé z místních restaurací či taveren. V nich si každý s chutí určitě dopřeje vrchovatě pohostinnosti ostrovanů.

Hlavní město ostrova Evia nese název Chalkida. V současnosti je v Chalkidě k trvalému pobytu přihlášeno asi 50.000 obyvatel. U pobřeží se nachází nákladní přístav. Přístav je zajímavou a vítanou atrakcí pro turisty, kteří se do těchto míst zatoulají během procházky podél pobřeží.

Další zajímavostí ostrova Evia je průplav Evoikos. Ten je široký pouhých 40 metrů. Neumožňuje tedy průjezd žádným velkým lodím. V samotné Chalkidě by si návštěvníci rozhodně neměli nechat ujít prohlídku historického centra města. A také několika muzeí. Či možnost se projít podél pobřeží, které lemují nejrůznější restaurace, kavárničky a hotely.