Ostrov Chios

Tajným tipem na příjemnou dovolenou v Řecku může být řecký ostrov Chios. Ten ještě stále není tak dotčen masivním cestovním ruchem jako některé jiné a známější řecké ostrovy. Návštěvníci ostrova Chios tak mají pohodu a klid během dovolené takřka zajištěn.

Těm, kdo na Chios přicestují, nabízí ostrov stále ještě ryzí odpočinek a relaxaci. Masová turistika tu k nalezení není. Na ostrově Chios čeká turisty typická řecká atmosféra. Těšit se mohou i na místní vytříbenou kuchyni. A také velkolepé středověké památky z dob, kdy Chios prosperoval díky kvetoucímu obchodu s mastichou.

Velikostí je Chios pátým největším řeckým ostrovem. Jeho rozloha čítá asi 850 kilometrů čtverečních. Pobřeží ostrova má délku přes 200 kilometrů. Chios se nachází v severovýchodní části Egejského moře, jen několik málo kilometrů od Tureckého pobřeží. Jeho povrch je poměrně hornatý. Stejně jako povrch většiny řeckých ostrovů v Egejském moři. Nejvyšší hora se tyčí do výšky téměř 1.300 metrů. Hlavním městem Chiu je stejnojmenné město Chios.

Na svazích kopců a hor ostrova Chios rostou jasmíny, tymián a divoké tulipány. V místních zahradách se daří granátovým jablkům, fíkům, pomerančům, mandarinkám a citrónům. Především jih ostrova Chios je znám zpracováním mastichy. Jde o jedinečnou chioskou pryskyřici, která má léčebné účinky.

Na milovníky vodních sportů čekají podél severního pobřeží poměrně velké vlny. Vlny způsobuje silný vítr, vanoucí ze severu. Severní pobřeží ostrova je tak ideálním místem pro surfing, windsurfing a další plachtění. Na vyznavače slunění a relaxace na prohřátých plážích naopak čeká na ostrově Chios spoustu pláží, na nichž lze v soukromí relaxovat a odpočívat.

Vzhledem k blízkosti Turecka si turisté během svého pobytu na ostrově Chios často vyhradí alespoň jeden den na poznávání této orientální země. Trajekty, mířící k tureckému pobřeží, vyplouvají z ostrova několikrát denně.