Ostrov Alonissos

Novinkou z pohledu cestování a dovolené je mezi řeckými ostrovy ostrov Alonissos. Alonissos se nachází mezi známějšími ostrovy Skiathos a Skopelos. Tyto dva ostrovy bývají často označovány jako diamanty severních Sporad.

Na Alonissu je prý možné každý večer pozorovat jedny z nejhezčích západů slunce v celém Středomoří. A mimochodem je Alonissos také součástí unikátního mořského parku. Doprava z a do letovisek na ostrově Alonissos je zajišťována trajekty z ostrova Skiathos. Na Alonissu totiž není v provozu mezinárodní letiště, na němž by mohla přistávat letadla s turisty.

Ostrov Alonissos má rozlohu pouhých 63 kilometrů čtverečních. Stálých obyvatel jen tu jen něco málo přes 3.000. Právě proto je Alonissos zatím ještě stále fakticky nedotčen masivním cestovním ruchem. Turisté zde na dovolené nalézají především klid a pohodu. A právě kvůli ní jich sem cestuje zdaleka nejvíce.

Při procházkách krajinou po ostrově Alonissos musí každý zákonitě narazit na záplavu divoce rostoucích léčivých bylin. Tato skutečnost je důvodem, proč se ostrovu někdy přezdívá přírodní kvetoucí lékárna.

V roce 1992 byl Alonissos vyhlášen národním mořským parkem. Ve vodách kolem ostrova žije posledních několik stovek exemplářů tuleně středomořského. Nedá se ale předpokládat, že každý, kdo sem zavítá, také nějakého tuleně spatří. Tuleni jsou velmi plachá zvířata. Mít možnost tuleně vidět na vlastní oči či jej moci nafilmovat je spíše otázkou štěstí než pravidlem.

Koho přestane bavit slunit se na pláži, může se vypravit na výlet do městeček Alonissos nebo Patitiri. Alonisské hlavní město bylo v roce 1965 zničeno silným zemětřesením. Místní samospráva se poté přesunula do přístavu Patitiri.

Turisté na ostrově Alonissos však mohou obdivovat nejen jeho bohatou historii. V místních obchůdcích se také dají nakoupit nejrůznější suvenýry. Nebo si mohou dát v některé z místních kaváren výbornou řeckou kávu. Komu chutnají mořské plody, neměl by vynechat ochutnávku čerstvých ryb. Ryby umí místní kuchaři delikátně upravit na všemožné způsoby.