Návštěva Akropole

Řecké hlavní město Athény bylo od pradávna uctíváno jak bohy, tak obyčejnými smrtelníky. Dodnes do tohoto historického města směřují davy turistů. Ti především dychtí po atmosféře pradávného charizmatu, který město Athény charakterizuje i v současnosti. Athény doslova žijí cestovním ruchem. Jsou také středem průmyslového, politického, hospodářského, finančního a samozřejmě i kulturního života v Řecku. Počet obyvatel Athén se pohybuje kolem 3,5 milionu. V letních měsících, kdy do města směřují davy turistů, počet lidí v hlavním městě Řecka pochopitelně stoupá.

Největší řecké město Athény bylo od pradávna kolébkou civilizace a kultury. Zašlá sláva tu však přetrvává dodnes v podobě velkolepých památek. Athény leží na poloostrově Attica nedaleko Saronského zálivu. Celé město bylo kdysi vystavěno kolem kopce Akropolis. Na ní je situována Akropole Parthenon. Ta se začala budovat již v roce 447 před Kristem. Nyní je hlavní dominantou města.

V roce 510 před naším letopočtem se na příkaz Delfské věštírny stala Akropole domovem bohů. Lidé se museli odstěhovat. Nejslavnější archeologický monument vzbuzuje obdiv a je nominován na jeden z divů světa. Planina na Akropoli nad městem Athény dosahuje délky 300 metrů. Je široká asi 150 metrů. Vstupné nepatří zrovna k nejlevnějším záležitostem. Pohybuje se kolem 13 Euro. S touto vstupenkou je pak ale možné navštívit dalších 6 athénských památek.

I když je Akropole zdejší nejvýznamnější památkou, v Athénách stojí za návštěvu i další historické monumenty. K nim patří kupříkladu Poseidonův chrám, chrám Dia Olympského, jenž je mimochodem největším dochovaným antickým chrámem v Řecku a chrám Athény Niké. Za návštěvu však stojí i Athénská Agora, Dionýsovo a Hérodotovo divadlo a mnoho dalších zajímavých archeologických památek.

Sportovní nadšenci jistě zavítají na Olympijský stadion. Ten ve městě Athény pochází již ze 6. století před naším letopočtem. Během posledních 150 let byl ale několikrát rekonstruován. A díky těmto úpravám se tu mohly v roce 1896 a 2004 konat letní Olympijské hry.