Jižní pobřeží Kréty

Jižní pobřeží ostrova Kréta, největšího v Řecku, se od toho severního značně liší. Především tím, že podél Středozemního moře na jihu ostrova Kréta se nachází pouze několik málo letovisek, kde se dá v současnosti strávit dovolená. Tím nejznámějším z turistických středisek na jižním pobřeží Kréty je bezesporu Paleochora.

Letadla s turisty, mířícími na zájezdy na Krétu do Paleochory, přistávají buď v Heraklionu, nebo v Chanii. Po vystoupení z letadel následně nasedají do autobusů. Ty zajišťují transfer do Paleochory a dalších letovisek v jižní části Kréty. Delší jízda autobusem po příletu nemusí vyhovovat každému. Dá se však říci, že stojí za to ji absolvovat.

Paleochora je totiž jedním z mála míst na Krétě, kde na turisty ještě stále dýchá atmosféra starého Řecka. Hotelů se zde nachází jen minimum. Cestovní kanceláře nabízejí v Paleochoře především ubytování v soukromí. Nebo v nejrůznějších typech apartmánů. Hotelů je zde skutečně poskrovnu.

Paleochora sama je situovány na malém poloostrově, vybíhající do vod Středozemního moře. Pro přímořské letovisko poloha takřka ideální. Městečko Paleochora má totiž hned 2 pláže. Jedna je písčitá, druhá oblázková. Ke změně místa, kde se návštěvníci Paleochory mohou koupat, stačí pouhých 10 minut cesty.

Další zajímavostí Paleochory na jihu ostrova Kréta je fakt, že každý večer se uzavírá vjezd automobilům do města. Důvod je prozaický. Paleochora se totiž s blížící se nocí mění v jednu velkou tavernu. Místní vytahují před domky stoly, židle a nabízejí turistům možnost povečeřet pod širým nebem při západu slunce.

Jak již bylo řečeno, v Paleochoře prakticky neexistují hotely s polopenzí či all inclusive stravováním. Místní již tak nějak počítají s tím, že turisté nudou chodit jíst do taveren, bufetů nebo si sami něco uvaří. I to je důvodem, proč v okolí městečka stojí velké množství obchůdku s čerstvými surovinami. Jejichž ceny navíc rozhodně nejsou přemrštěné. Chutný gyros se zde dá pořídit za 2 eura, litr místního vína stojí stejnou částku.

V Paleochoře nepřijdou zkrátka ani milovníci pěší turistiky. Pěšky se dá vyrazit třeba na pláž Anidri. Ani na ní nechybí taverna a sociální zařízení. Dá se na ní tudíž příjemně strávit celý den. Pro ty, kterým věk, zdraví či prostá pohodlnost nedovolí absolvovat cestu po svých, je zde ještě možnost vypůjčit si automobil. Na pláž Anidri je pak možné se vypravit v pohodlí motorového vozidla.