Ostrov Rhodos

Řecký ostrov Rhodos patří do skupiny Dodekanéských ostrovů. Je k nalezení ve východní části Egejského moře. Rhodos je mezi Dodekany ostrovem největším. V celořeckém měřítku pak zaujímá Rhodos čtvrté místo co do velikosti ostrova.

Břehy ostrova Rhodos jsou omývány Egejským mořem ze severu a Středozemním mořem z jihu. Mezi severní částí ostrova, a tedy Řeckem, a tureckou pevninou se nachází jen asi 10 kilometrů široký průliv. Turisty je Rhodos často vyhledáván nejen kvůli svým památkám, ale též pro stálé a příjemně teplé podnebí.

Podél severního pobřeží ostrova Rhodos bývá často větrno. Proto je často vyhledáváno vyznavači windsurfingu a kiteboardingu. Písečných pláží je zde poskrovnu. Převládají tu hlavně pláže oblázkové a skalnaté. Absence písku je ale zároveň důvodem, proč je podél severního pobřeží ostrova Rhodos moře tak průzračně čisté. A přímo ideální k potápění nebo šnorchlování.

Na obdivovatele památek čekají na ostrově Rhodos dvě zříceniny hradů Kritini a Monolithos. Z obou je krásný výhled na moře a okolní ostrůvky. Při návštěvě hlavního města ostrova stojí za vidění geograficky zajímavé místo, kde se střetává Egejské a Středozemní moře.

Na východním pobřeží ostrova Rhodos se nacházejí především písčité pláže. Z toho důvodu se tu bylo postaveno daleko více hotelů a dalších ubytovacích zařízení než na západním pobřeží Rhodu. Písčité pláže vyhledávají převážně rodiny s dětmi. Důvodem je skutečnost, že je tu jen pozvolný a tudíž zcela bezpečný vstup do moře.

Na plážích na ostrově Rhodos je možné vyzkoušet řadu vodních sportů a zábavných atrakcí. K nim patří například let na padáku, taženém motorovým člunem, nebo jízda na banánu. Mezi nejznámější střediska východní části ostrova Rhodos patří Lindos, Faliraki a Kolymbia.

Za návštěvu rozhodně stojí pěkná dlouhá písečná pláž Tsambika. Protože se u ní nenachází žádný hotel, turisté se na ni dopravují vypůjčenými auty či skůtry. Na pláži je ovšem k nalezení vše ke strávení příjemného dne. K dispozici jsou taverny a bary. A samozřejmě zde nechybí ani sprchy.