Ostrov Karpathos

Karpathos leží mezi turisticky známějšími ostrovy Rhodem a Krétou. Je součástí Dodekánského souostroví (nebo též Dvanáctiostroví) v jihovýchodní části Egejského moře. Karpathos není nijak velký ostrov. Na délku měří jen necelých 50 kilometrů. Jeho velikost mu ovšem nijak nebrání v získání turistické popularity. Té Karpathos dosáhl především svou zatím nedotčenou a divokou středomořskou přírodou.

Na jihu ostrova Karpathos převládá klidnější krajina se spoustou zeleně a pohodovou atmosférou. Naproti tomu sever ostrova Karpathos je poměrně drsný. S útesy a příkrými skalami, padajícími až k mořské hladině. Vzhledem k tomu, že se Karpathos začal na turistický ruch orientovat později než třeba dříve zmiňovaná Kréta, zachoval si své tradice, místní kulturu a původní přírodní podmínky až do současnosti.

Turisté dnes míří hlavně na jih ostrova Karpathos. Tady se podél pobřeží nacházejí dobře přístupné pláže s pozvolným vstupem do moře. V úplně nejjižnějším cípu se pak scházejí vyznavači plachtění, windsurfingu a kiteboardingu. V této oblasti totiž panují pro sporty, využívající sílu větru, ideální podmínky.

Na své si na ostrově Karpathos přijdou aktivní turisté. K nejrůznějším tůrám zdejší příroda doslova vybízí. A vůbec nezáleží na tom, zda má jít o příjemné a nenáročné procházky po zdejších lesích. Nebo třeba náročnější výstupy do místních hor. Návštěvníky, zajímající se o řeckou historii, pak na Karpathos láká možnost poznat původní způsob života ve zdejších horských vesničkách.

Nejpůsobivější genius loci a tradiční atmosféru má prý na ostrově Karpathos městečko Olympos. To leží uprostřed hor na severu ostrova. Nejlepším způsobem, jak se do Olympu dá dostat, je použití lodě a autobusu. Částečná izolovanost městečka v horách způsobila, že se zde do současnosti zachovala původní kultura a tradice. Dodnes je zde možné pozorovat místní při práci tradičním způsobem. Ženy zde dokonce do dnešních dnů chodí oděny v tradičních krojích.

Cesta toho, kdo na Karpathos do jeho letovisek připlouvá lodí, začne v přístavu Pigadia. Ten je situován na jihu ostrova. Pigadia je též největším městem na celém ostrově Karpathos. V místním městském parku, jenž se nachází přímo naproti radnici, bylo zřízeno jakési muzeum pod širým nebem. K vidění tu je například křesťanská mramorová křtitelnice nebo nejrůznější předměty z mykénských hrobů z 5. století před naším letopočtem. Za návštěvu stojí také ruiny baziliky Agia Fotini, hrobka v Poseidonově jeskyni nebo zdejší archeologické muzeum.