Ostrov Ios

Mezi nejčastěji vyhledávané řecké ostrovy pro dovolenou rozhodně patří ostrov Ios. Je součástí takzvaných Kykladských ostrovů. Ios leží mezi dalšími známými ostrovy Santorini, Naxos a Paros. Z ostrova Santorini jezdí na Ios pravidelná trajektová doprava. Na Iu totiž není v provozu letiště. A i když je rozloha ostrova Ios jen necelých 100 kilometrů čtverečních. Mezi turisty je velmi oblíben především kvůli své krásné přírodě a úžasným plážím. A také uvolněnému a poklidnému způsobu života. Obyvatel žije na Iu pouze něco málo přes 2.000.

Trajekty z ostrova Ios plují rovněž do dalších přístavů v Řecku. Do Athén na řecké pevnině, do Heraklionu na Krétě nebo na další okolní ostrovy. Hlavním městem ostrova Ios je Chora.

Dříve bylo na ostrově Ios hlavním zdrojem příjmů zemědělství. V posledních letech se ale stěžejním stává turistický ruch. Cestovatelé, kteří na Ios zavítají, tu očekávají a vyhledávají především klid a soukromí. Což jim zdejší pláže se zlatavým pískem nabízejí měrou vrchovatou.

Hlavní město Chora je zapovězené automobilové dopravě. Je tedy jako stvořené pro romantické procházky křivolakými uličkami. Chora je typická starořeckou architekturou. Ta se vyznačuje čistě bílými, především čtverhranými, domky. Město je plné kavárniček, restaurací a taveren. Ale také obchůdků jako stvořených k nákupu suvenýrů.

Na kraji města Chora se do výšky tyčí 12 větrných mlýnů. Ty se staly asi nejfotografovanějším místem na ostrově Ios. Nedaleko nich se nachází přírodní amfiteátr. V amfiteátru se pravidelně konají nejrůznější kulturní akce. Právě větrné mlýny jsou rozesety po celém ostrově Ios. Staly se dokonce jeho jakýmsi symbolem.

Pláže ostrova Ios bývají označovány jako ty nejlepší nejen v Řecku, ale dokonce v celé Evropě. Turisté mohou na ioských plážích v poklidu lenošit a slunit se. Těmto příjemným činnostem se dá věnovat na více než 70 kilometrech pláží. Čistá voda navíc láká potápěče k prozkoumávání podmořského života.

Nové a moderní hotely byly na ostrově Ios v nedávné době postaveny především ve středisku Mylopotas. Město se nachází asi 1,5 kilometru od hlavního města. K parádní relaxaci nabízí Mylopotas více než kilometrovou pláž.